Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Χωρίς συνδικαλιστές τα Πειθαρχικά


Ελπίδες ότι οι πράξεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων θα τιμωρούνται εγκαίρως και ουσιαστικά από την υπηρεσία τους και τη Δικαιοσύνη γεννά το σχέδιο αναμόρφωσης του Πειθαρχικού Δικαίου του Δημοσίου. Οι αλλαγές που υιοθετεί νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης , είναι ριζικές.

Οι συνδικαλιστές, για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση, «εξορίζονται» από τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Ο χρόνος για την περαίωση των ένορκων διοικητικών εξετάσεων (ΕΔΕ) μειώνεται στον έναν μήνα. Υπάλληλοι που παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της υπεξαίρεσης τίθενται αυτοδικαίως σε αργία ως την έκδοση δικαστικής απόφασης. Και από τη στιγμή που υποπίπτουν σε αδίκημα χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν στο μέλλον θέση προϊσταμένου.

Για πρώτη φορά, με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο θα προβλέπεται επιπλέον ότι η μη ανάρτηση ή η μη έγκαιρη ανάρτηση όλων των πράξεων στο «Δι@ύγεια» θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη, γεγονός που σημαίνει, εκτός των άλλων, ότι θα στερείται και του δικαιώματος προαγωγής.


«Ατιμωρησία τέλος!»



Μετά τους νόμους για την αξιοκρατία στις προσλήψεις και στις προαγωγές στο Δημόσιο, ο κ. Ραγκούσης επιχειρεί, μέσω της αναμόρφωσης του Πειθαρχικού Δικαίου, να τεθεί τέλος στην ατιμωρησία στο Δημόσιο, όπου επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί που ενέχονται ακόμη και σε «σκαστές» υποθέσεις διαφθοράς κατορθώνουν να παραμένουν στις θέσεις τους ή δεν τιμωρούνται καθόλου, εκμεταλλευόμενοι τα «παραθυράκια» του ισχύοντος καθεστώτος.

«Με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών στο «Βήμα»,«βάζουμε τέλος σε έναν κομματικοποιημένο,ευνοιοκρατικό και στην πραγματικότηταανύπαρκτο πειθαρχικό έλεγχο,αλλά και στη χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων από τις άνομες συναλλαγές που είχαν διαλύσει το Δημόσιο.

Με το νέο, αξιόπιστο Πειθαρχικό Δίκαιοοργανώνουμε τη δίκαιη, αμερόληπτη και ταχύτατη,άρα και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης,βάζουμε δηλαδή τέλος στην ατιμωρησία στο Δημόσιο».


Ποινές και παραγραφή



Αυστηρότερες θα είναι με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, εκτός από τις προθεσμίες, και οι πειθαρχικές ποινές. Ετσι, ενώ σήμερα δεν προβλέπεται η παραμικρή οικονομική κύρωση για τους υπαλλήλους μετά τη συνταξιοδότησή τους, με τις νέες ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους που αποχωρούν από την υπηρεσία μετά τη δίωξη επιβάλλεται πειθαρχική ποινή υπό τη μορφή της οικονομικής κύρωσης, καθώς η ποινή δεν θα είχε πλέον νόημα.

Αλλά και οι υφιστάμενες ποινές γίνονται βαρύτερες. Το πρόστιμο επεκτείνεται σε 12 μήνες από τους τρεις που προβλέπονται σήμερα, όπως και η προσωρινή παύση με πλήρη στέρηση των αποδοχών, που επεκτείνεται στους 12 από τους έξι μήνες. Θεσπίζεται επιπλέον υποβιβασμός ως δύο βαθμούς από έναν που ισχύει σήμερα.

Επιπλέον της πειθαρχικής ποινής μπορεί να επιβάλλεται και οικονομική κύρωση από 3.000 ως 30.000 ευρώ. Οταν επιβάλλεται οριστική παύση για οικονομικά θέματα ή για ανάρμοστη συμπεριφορά προβλέπεται κύρωση από 10.000 ως και 100.000 ευρώ.

Αυξάνονται επίσης και τα όρια των πειθαρχικών ποινών που επιβάλλουν οι προϊστάμενοι ως μονομελή όργανα, προβλέπεται ρητή και συγκεκριμένη απαρίθμηση των πειθαρχικών αδικημάτων και καθιερώνεται ειδικό παράπτωμα περί απόκτησης οικονομικού οφέλους. Με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων επεκτείνεται σε πέντε χρόνια και για τα σοβαρά σε δέκα από δύο και πέντε χρόνια αντιστοίχως που προβλέπονται σήμερα. Παράλληλα, για την παραγραφή των αδικημάτων με οικονομικό περιερχόμενο, ορίζεται ότι ξεκινά από τη γνώση της πράξης από την υπηρεσία και όχι από την τέλεσή της, όπως ίσχυε ως σήμερα.

Οι υπάλληλοι που υποπίπτουν σε πειθαρχικά παραπτώματα δεν θα έχουν δικαίωμα να θέτουν υποψηφιότητα για επιλογή προϊσταμένου από ένα ως πέντε έτη, ενώ αν κατέχουν θέση ευθύνης (γενικοί διευθυντές, διευθυντές, προϊστάμενοι) καθαιρούνται από τη θέση τους.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...