Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Λίστες με τους Οργανισμούς που βάζουν «λουκέτο»

- Ποιοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα χάσουν την δουλειά τους
- Έρχονται νέα μέτρα 7 δις ευρώ
- “Μόνιμος είναι κάποιος μόνο αν υπάρχει η θέση” λένε κυβερνητικοί παράγοντες
- Θέλουν να αυξήσουν και τον χαμηλό συντελεστή με ΦΠΑ από 13% στο 23%

«Αγριεμένη» η τρόικα πιέζει για «λουκέτο» σε δημόσιους οργανισμούς και για δραματική συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο, την ώρα που πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο Ναύπλιο, από όπου και θα ανακοινώσει το πρώτο περίγραμμα των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εκπρόσωποι Βρυξελλών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απαίτησαν αναλυτικό κατάλογο με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου οι οποίοι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα: Η λίστα αυτή θα συνοδεύεται με συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων –οι οποίοι θα αποχωρήσουν ή θα απολυθούν

Την συγκεκριμένη εντολή οι δανειστές μας την έδωσαν με σκοπό να ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο δράσης 2012 -2015.

Βεβαίως, η τρόικα απαιτεί να οριστικοποιηθούν και τα πρόσθετα μέτρα (7 δις. ευρώ) με αντάλλαγμα, να συνεχιστεί η ομαλή χρηματοδότηση για την χώρα. για αυτά όπως και για την λήψη
Οι επικεφαλής των δανειστών μας στις συναντήσεις με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, απορρίπτουν την λογική των αυτόματων μετατάξεων και ζητούν στοχευμένα και ποσοτικοποιημένα μέτρα για συρρίκνωση αρχικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στόχος είναι η μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα τα επόμενα χρόνια, μέσω της μείωσης των συμβασιούχων, της εφαρμογής προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και της απόλυσης, ως ύστατο μέτρο, όσων δεν μπορούν να μεταταγούν από τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες που θα καταργηθούν.

Για την μονιμότητα, κυβερνητικοί παράγοντες επικαλούνται συνταγματική διάταξη που επιτρέπει μια τέτοια κυβερνητική ρύθμιση και όπως λένε χαρακτηριστικά: «Κάποιος είναι μόνιμος αν υπάρχει θέση. Το Σύνταγμα ορίζει ότι είναι μόνιμος επί της υπαρχούσης θέσεως. Αν καταργηθεί η θέση, δεν είναι μόνιμος».

Οι συσκέψεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες αν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόλ Τομσεν, αναχώρησε για λίγες ήμερες με προορισμό την Λισαβόνα προκειμένου να διαπραγματευτεί το αντίστοιχο μνημόνιο με την κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Στην Αθήνα η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον όλα τα πιθανά μέτρα, για την εξοικονόμηση 26 δισ ευρώ έως το 2015, ενώ κρίσιμες συσκέψεις πραγματοποιούνται υπό τον πρωθυπουργό όπου χτες συμμετείχε και ο σύμβουλος του Λουκάς Παπαδήμος

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και πάλι το ενδεχόμενο μετάταξης προϊόντων-υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών λίστα προϊόντων- υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και μπορούν να μεταταγούν στο συντελεστή 23%, με στόχο να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ. την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο, απ' όπου προσδοκά 400 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος, ενώ.

Με δεδομένη την δέσμευση της κυβέρνηση ότι δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στην άμεση φορολογία, στη φορολογία των ακινήτων (κυρίως μέσω αντικειμενικών αξιών), στους λοιπούς έμμεσους φόρους (κυρίως Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και ΕΦΚ στα αναψυκτικά), ενώ σκέψεις καλλιεργούνται και για νέα έκτακτη φορολογία για υψηλά εισοδήματα και ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Στο τομέα των δαπανών η κυβέρνηση προσδοκά πολλά από την εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου -ίσως από φέτος - το οποίο όπως όλα δείχνουν θα συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο σχέδιο καθώς ,οι παρεμβάσεις που θα γίνουν κρίνονται απαραίτητες για εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο. Στόχος είναι η άρση όλων ανισοτήτων που φέρνουν τα ειδικά και κλαδικά επιδόματα και συμπίεση των αποδοχών στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που είναι όμως πολύ πιθανόν να φέρει τον υπουργό Οικονομικών σε σύγκρουση με τους πλέον "ευαίσθητους" κλάδους δημοσίων υπαλλήλων, όπως οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί.

Οι διαπραγματεύσεις του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα συνεχισθούν όλο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το σύνολο των μέτρων και παρεμβάσεων της περιόδου 2011 - 2015. Η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα γίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

πηγη:newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...