Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Έρχεται το 40ωρο λειτουργίας στο Δημόσιο


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο περιλαμβάνει και τη διάταξη σύμφωνα με την οποία αυξάνονται οι ώρες εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ από 37,5 σε 40.

Η αλλαγή στο ωράριο εργασίας όλων των δημοσίων υπαλλήλων, από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40 ώρες, είναι κάτι το οποίο αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης και «πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη αλλαγή που γίνεται μετά τον Μάιο του 1981, όταν η κυβέρνηση Ράλλη θέσπισε τις 37,5 ώρες στο δημόσιο.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα συνοδευθεί με αύξηση μισθού. «Θα γίνει εντός των σημερινών μισθολογικών δαπανών» είπε.

Η αύξηση του χρόνου εργασίας ισοδυναμεί με πρόσληψη 45.000 νέων υπαλλήλων είπε ο υπουργός για να τονίσει τη σημασία του μέτρου αυτού.

«Το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό αυξάνοντας μισή ώρα την εργασία. Πράγμα το οποίο είναι στοιχειώδης ισονομία και δικαιοσύνη για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Είναι σαν να προσλαμβάνουμε 45.000 υπαλλήλους το να αυξήσουμε μισή ώρα το ωράριο κάθε δημόσιου υπαλλήλου» είπε ο κ. Ραγκούσης.

Με τις αλλαγές που φιλοδοξεί να επιφέρει ο υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης στον δημόσιο τομέα στοχεύει να βάλει τέλος στη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών κάθε φορά που επισκέπτονται δημόσιο οργανισμό. Το σκεπτικό του ν/σ, το οποίο αποτελεί προσωπικό στοίχημα του υπουργού, είναι να κάνει σύμμαχο το Διαδίκτυο ώστε μέσω αυτού και μιας ηλεκτρονικής ταυτότητας την οποία θα προμηθευτούν οι πολίτες να πραγματοποιούνται όλες οι συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες ζητώντας έγγραφα, πιστοποιητικά ή πληρώνοντας λογαριασμούς.

Επιπλέον, κάθε δημόσια αρχή, φορέας δημόσιου τομέα, υποχρεούται να ιδρύσει και να διατηρεί διαδυκτιακό τόπο με τις κατάλληλες εφαρμογές, ενώ «επανάσταση» στις απαρχαιωμένες υπηρεσίες θα φέρει η «ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ δημόσιων αρχών», ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες οι οποίοι αναγκάζονται να τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία για την ίδια υπόθεση. Οι πληρωμές των φόρων, παραβόλων, τελών, ενσήμων, χαρτοσήμων θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ το κόστος όλων των παραπάνω θα επαναπροσδιοριστεί μια και με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει κόστος χαρτιού.

ΠΗΓΗ: madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...