Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ψάχνουν τον τάφο της Mona Lisa


Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Το «κυνήγι» για τον εντοπισμό του τάφου της Mona Lisa μόλις ξεκίνησε και ήδη εκφράστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις.

Ομάδα ιστορικών ξεκίνησε τις έρευνές της από μια εκκλησία στη Φλωρεντία, ηλικίας 500 ετών. Επικεφαλής είναι ο καθηγητής Silvano Vinceti, ο οποίος πιστεύει ότι η ανακάλυψη του τάφου θα δώσει μια οριστική απάντηση στο ποια ήταν η γυναίκα της διασημότερης προσωπογραφίας του κόσμου.

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι το φημισμένο αινιγματικό χαμόγελο ανήκει στην Ιταλίδα ευγενή Lisa del Giocondo. Το πορτρέτο ζωγράφισε το 16ο αιώνα ο Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Μια απόγονος της οικογένειας Giocondo, η Natalia Strozzi, η οποία μεταξύ άλλων συνδέεται φιλικά με τον πρίγκιπα Κάρολο και τον Τόνι Μπλερ, επέκρινε την έρευνα των ιστορικών λέγοντας: «Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που συμβαίνει. Γιατί δεν αφήνουν την πρόγονό μου σε ησυχία;».

«Τι πιστεύουν ότι θα πετύχουν αυτοί οι άνθρωποι ή τι θα προσθέσουν στις γνώσεις μας για τον ντα Βίντσι, ξεθάβοντας τα οστά της;», αναρωτιέται η Strozzi και συνεχίζει: «Είναι μια πράξη βεβήλωσης».

Ο καθηγητής Vinceti βασίζει την έρευνά του σε αρχειακές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Mona Lisa θάφτηκε στο φλωρεντιανό ναό της Αγίας Όρσολα.

«Θα χρησιμοποιήσουμε ραντάρ υπεδάφους για να δούμε τι κρύβεται κάτω από το έδαφος της εκκλησίας. Η επιφάνεια που θα εξετάσουμε είναι περίπου 900 τετραγωνικά μέτρα και θα "κοιτάξουμε" σε βάθος 4 μέτρων», δήλωσε ο καθηγητής.

Οι ανασκαφές θα ξεκινήσουν μετά από ένα μήνα, υπολογίζει η ερευνητική ομάδα. «Μόλις εντοπίσουμε το φέρετρο θα το φέρουμε στην επιφάνεια και τα οστά θα μεταφερθούν σε εργαστήριο για να εξεταστούν με τη μέθοδο χρονολόγησης του άνθρακα–14.

Ιδανικό σενάριο για την ομάδα είναι να βρει το κρανίο ανέπαφο. Τότε θα επιβεβαιωθεί ότι η Mona Lisa δεν έπασχε από κάποια μολυσματική ασθένεια και επίσης δείγμα DNA θα συγκριθεί με αυτό άλλων μελών της οικογένειας Giocondo, που είναι θαμμένα στη Φλωρεντία.

Τέλος, θα είναι δυνατή μια ψηφιακή ανάπλαση του προσώπου της Lisa del Giocondo και έτσι θα επιβεβαιωθεί αν είναι όντως η γυναίκα του αριστουργήματος του ντα Βίντσι.

Οπότε, η κ. Strozzi, ως μακρινή συγγενής, έχει πολλούς λόγους για να ανησυχεί…


πηγη:newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...