Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Κόβουν την πίστωση στις εξετάσεις

Οι συμβεβλημένοι γιατροί και τα εργαστήρια ανακοίνωσαν πως από τις 16 Μαΐου αναστέλλουν τη διενέργεια εξετάσεων με πίστωση σε ασφαλισμένους 10 Ταμείων λόγω ανεξόφλητων οφειλών του 2010.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στον χώρο της Υγείας. Οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί διακόπτουν από τις 16 Μαΐου τη διενέργεια εξετάσεων με πίστωση στους ασφαλισμένους δέκα Ταμείων που τους οφείλουν χρήματα από το 2010. Την απόφαση έλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η οποία καλύπτει συνδικαλιστικά τα διαγνωστικά κέντρα, εργαστηριακούς γιατρούς, βιοπαθολόγους, κυτταρολόγους, πυρηνικούς γιατρούς και ακτινολόγους.

Οι συμβεβλημένοι γιατροί και τα εργαστήρια αναστέλλουν την επί πιστώσει εφαρμογή των συμβάσεων που έχουν με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς οι οποίοι καθυστερούν έως και ένα χρόνο να εξοφλήσουν εξετάσεις των ασφαλισμένων τους.

Πρόκειται για τα Ταμεία: ΟΠΑΔ (τομέας ΤΥΔΚΥ), ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ (τομέας ΤΣΕΥΠ), ΕΤΑΑ (τομέας Νομικών και ΤΣΑΥ) και πέντε τομείς του ΤΑΥΕΚΩ (ΤΑΠΟΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑ - τραπεζών, ΤΑΠΗΣΑΠ, ΤΑΠΕΤΕ και ΔΕΗ).

Η αναστάτωση συνεχίζεται και στα νοσοκομεία, με τους εργαζόμενους (ΠΟΕΔΗΝ) και τους γιατρούς (ΟΕΝΓΕ) να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 11 Μαΐου. Η εκτελεστική γραμματεία της ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικό στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Καλεί τους γιατρούς να αποποιούνται την ανάληψη καθηκόντων συντονιστή εφημερίας, θεωρώντας ότι η αρμοδιότητα ανήκει στους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων.

Η απόφαση ελήφθη με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη γιατρού του νοσοκομείου «Αττικόν» στην οποία υποβλήθηκε μήνυση από συνοδό ασθενούς που νοσηλευόταν σε διάδρομο. Η εν λόγω γιατρός ήταν συντονίστρια εφημερίας και δήλωσε αδυναμία να βρει θέση νοσηλείας σε θάλαμο.

Το προεδρείο της Ενωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) ενημέρωσε χθες τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Υγείας ότι -από την προσεχή Δευτέρα- οι νοσοκομειακοί γιατροί αποποιούνται πλέον τα καθήκοντα συντονιστή εφημερίας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν, επίσης, από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να καταργηθούν τα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών γιατρών. Από κοινού με ομοσπονδίες, σωματεία και συλλογικότητες πολιτών, η ΟΕΝΓΕ ορίζει την 1η Ιουνίου ως μέρα «Δωρεάν Πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας».

Υπουργείο Υγείας
Υπεύθυνοι οι γιατροί για τις εφημερίες

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Υγείας προκαλεί η απόφαση των νοσοκομειακών γιατρών να αποποιούνται τη θέση του συντονιστή εφημερίας. Σχολιάζοντας την απόφαση της ΟΕΝΓΕ, ο διοικητής της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής κ. Αρης Μουσιώνης δήλωσε στο «Εθνος» ότι ο επιστημονικός συντονισμός της εφημερίας ανήκει στον γιατρό και σε κανέναν διοικητή ή υποδιοικητή του νοσοκομείου.

Ο διοικητής -σημειώνει- έχει την ευθύνη για άλλα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της εφημερίας και όχι τον επιστημονικό της συντονισμό. «Είναι θέμα ευθύνης προς τον ασθενή», τονίζει ο κ. Μουσιώνης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

πηγη:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...