Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Μυνήσεις εναντίον της Sony για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων

Οι πρώτες αγωγές χρηστών του Ίντερνετ εναντίον της Sony κατατέθηκαν χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων 77 εκατομμυρίων πελατών της εταιρείας, μεταξύ αυτών και δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων.


Ταυτόχρονα, κρατικοί και δικαστικοί λειτουργοί στην Ευρώπη και στην Αμερική προανήγγειλαν τη διενέργεια ερευνών για την πρωτοφανή υπόθεση διαρροής απόρρητων πληροφοριών των χρηστών της online πλατφόρμας PlayStation Network.

Σύµφωνα µε την Sony, οι ηλεκτρονικοί εισβολείς υπέκλεψαν ονόµατα, διευθύνσεις, email, ηµεροµηνίες γέννησης, γεωγραφικές πληροφορίες, κωδικούς πρόσβασης και, πιθανότατα, τους αριθµούς πιστωτικών καρτών των κατόχων της κονσόλας PlayStation, οι οποίοι είναι μέλη της υπηρεσίας PlayStation Network.

Γιατί αποσιώπησε την εισβολή

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η εταιρεία αποσιώπησε επί μία ολόκληρη εβδομάδα την ηλεκτρονική εισβολή.

Οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών μεταξύ 17 και 19 Απριλίου. Η Sony αντιλήφθηκε την επίθεση στις 19 του μήνα και την επόμενη ημέρα έθεσε το δίκτυο εκτός λειτουργίας.

Ωστόσο, ενημέρωσε το κοινό επτά ημέρες αργότερα, το βράδυ της Τρίτης 26 Απριλίου. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη αιτιολογήσει αυτή την καθυστέρηση. Εκπρόσωπός της υποστήριξε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε διεξήγαγε έρευνα για να διαπιστώσει τι είχε συμβεί.

Επικοινωνιακός «εφιάλτης»

Η υπόθεση, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα υποκλοπής δεδομένων στην ιστορία, εξελίσσεται σε επικοινωνιακό «εφιάλτη» για τη Sony. Η μετοχή της σημείωσε χθες πτώση 4,5% στο Τόκιο, ενώ ολόκληρη την εβδομάδα έχασε 8%.

Αναλυτές της αγοράς των βιντεοπαιχνιδιών εκτιμούν ότι αρκετοί χρήστες θα εγκαταλείψουν την πλατφόρμα της Sony και θα στραφούν, κατά πάσα πιθανότητα, στην κονσόλα παιχνιδιών Xbox της Microsoft, η οποία διαθέτει το δικό της online δίκτυο.

Η πρώτη αγωγή

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, αρκετοί χρήστες έχουν εκδηλώσει πρόθεση να κινηθούν νομικά εναντίον της Sony.

Χθες αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη αγωγή κατά της εταιρείας.

Ο Κρίστοφερ Τζονς, ο οποίος κατέθεσε την αγωγή, υποστηρίζει ότι η Sony δεν έκανε ό,τι έπρεπε για να προστατεύσει τα ευαίσθητα δεδομένα των πελατών της και ζητεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες, στο οποίο προσέφυγε, να θεωρήσει την αγωγή που κατέθεσε ως «ομαδική».

Ο ενάγων ζητά χρηματική αποζημίωση, υποστηρίζοντας ότι «η Sony παραβίασε τους όρους της σύμβασης (που έχει συνάψει με τους χρήστες των υπηρεσιών της) και την εμπιστοσύνη των πελατών της».

Έρευνες για την υπόθεση

Παράλληλα, οι γενικοί εισαγγελείς τεσσάρων πολιτειών των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ερευνούν την υπόθεση, ενώ ενδιαφέρον εκδήλωσαν και αρκετά μέλη του Κογκρέσου, ζητώντας την διερεύνηση της υποκλοπής.

Στη Βρετανία, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διερευνήσει κατά πόσον η Sony έχει παραβεί τους νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Οργισμένα σχόλια

Εκατοντάδες χρήστες του PlayStation Network αναρτούν από χθες μηνύματα οργής στο Ίντερνετ, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι η Sony αποσιώπησε επί μία εβδομάδα την ηλεκτρονική εισβολή.

«Είμαι εξοργισμένος με το γεγονός ότι οι χάκερ ενδέχεται να απέκτησαν πρόσβαση στα προσωπικά μου δεδομένα», ανέφερε ο Ριτς Τσιάνγκ.

«Περιμένατε να περάσει μια εβδομάδα για να μας πείτε ότι εκτέθηκαν οι προσωπικές μας πληροφορίες; Αυτό έπρεπε να το είχατε κάνει από την περασμένη Πέμπτη», σημείωσε ο χρήστης Tacotaskforce, ενώ ο χρήστης Sid4peeps έγραψε: «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πάω σε άλλο δίκτυο. Εδώ δεν υπάρχει κανένας σεβασμός προς τους πελάτες».

Η δήλωση της Sony

Η Sony ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την αστυνομία για την εξιχνίαση της υπόθεσης, προσθέτοντας ότι «εργάζεται μέρα-νύχτα για να αποκαταστήσει τη λειτουργία του δικτύου το συντομότερο δυνατό».

Η εταιρεία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έχουν περιέλθει στην κατοχή των χάκερ τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών των χρηστών.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα. Σας ενηµερώνουµε ότι ο αριθµός και η ηµεροµηνία λήξης της πιστωτικής σας κάρτας ενδέχεται να έχουν διαρρεύσει», αναφέρεται στο κείµενο που αναρτήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο ιστολόγιο του PlayStation

ΠΗΓΗ:TA NEA On-line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...