Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Τί δε θέλει ο Παπακωνσταντίνου να ξέρετε για το επιτόκιο


Το επιτόκιο των ελληνικών δανείων αυξάνεται μέρα με τη μέρα και μέχρι η μείωση του 1,00% που δόθηκε στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για το πακέτο αποκρατικοποιήσεων των 50 δις να ενσωματωθεί στα δάνεια θα έχει ακυρωθεί.

Αυτό, γιατί το euribor καλπάζει και πάνω σε αυτό υπολογίζεται το επιτόκιο των ελληνικών δανείων. Από το Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα το euribor έχει σκαρφαλώσει περίπου κατά 80 μονάδες βάσης.

Η μείωση στο επιτόκιο των ελληνικών δανείων είναι 100 μονάδες βάσης. Η πράξη είναι απλή και δείχνει πως μένει ένα 0,20% το οποίο, πλέον, κερδίζει η Ελλάδα με βάση τα τρέχοντα επιτόκια.

Προσοχή όμως, γιατί έρχεται τουλάχιστον μία και το πιθανόν δύο αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ και το euribor επηρεάζεται από αυτές και αυξάνεται και άλλο. Έτσι, το πιθανότερο είναι πριν το τέλος του 2011 να έχει χαθεί το 100% της μείωσης των ελληνικών επιτοκίων.

Το πρόβλημα είναι πως αυτήν την εξέλιξη την είχαν προβλέψει οι αναλυτές πριν υπογραφεί το Μνημόνιο.

Έτσι, τη γνώριζαν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι δανειστές. Και είναι λογικό οι δεύτεροι να μην έκαναν τίποτα γι’ αυτό αφού τους συμφέρει να λαμβάνουν μεγαλύτερο τόκο.

Αλλά η Ελλάδα, γιατί δεν εξασφάλισε ένα χαμηλό σταθερό επιτόκιο;

ΠΗΓΗ: xrimanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...