Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η απαγόρευση αγορών άνω των 3.000 ευρώ με μετρητά

Προσφυγή στο ΣτΕ για το νόμο που καθιερώνει πλαφόν σε αγορές
Αντισυνταγματικό και αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι το πρόσφατο νομοθετικό «δίχτυ» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που υποχρεώνει τους πολίτες για αγορές άνω των 3.000 ευρώ να χρησιμοποιούν τραπεζικές επιταγές ή πιστωτικές κάρτες.

Σε αυτή τη βάση στηρίζεται η προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ένας Αθηναίος δικηγόρος και μία κάτοικος των Βρυξελλών.

Τα βέλη της αντισυνταγματικότητας αφορούν το νόμο 3842/2010 αλλά και την από 9.2.2011 απόφαση του υπουργού οικονομικών που προβλέπει ότι για τις αγορές άνω των 3000 ευρώ και από το έτος 2011 και μετά για αγορές άνω των 1500 ευρώ οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τραπεζικές επιταγές ή πιστωτικές κάρτες.

Οι δύο προσφεύγοντες βάλλουν κατά του νέου μέτρου υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό υποχρεώνονται να γίνουν κάτοχοι πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών , γεγονός που προϋποθέτει την σύμβαση με τράπεζα ,έστω και παρά τη θέλησή τους. Το μέτρο αυτό όμως, είναι αντίθετο με τη συνταγματική αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Επιπλέον, η κάτοικος από τις Βρυξέλλες επισημαίνει ότι τα νομοθετικά αυτά μέτρα δεν επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ,όπως το Βέλγιο όπου διαμένει εκείνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...